Vårt kjøkken

Munken Bistro så dagens lys i 2014, da med et genuint peruansk konsept, med et kjøkken drevet av restaurantens mamá: Milagros. Menyen var enkel med noen få retter i intime lokaler i klostergaten. Stedet var godt besøkt fra første stund, og de få rettene ble til flere.

Etter noen år la vi merke til at mange av rettene var kalt det samme peruanske navnet som de var i starten, men de var ikke lik de første rettene – de hadde utviklet seg gjennom årene. Ulike årstider gav ulike smaker, ulike kokker hadde ulike sanser. Dette snakket vi om. Burde vi prøve å gå tilbake til det originale? Hadde vi blitt noe annet enn det vi ville være? Svaret var at, nei, dette er oss. Vi vil at mat skal utvikle seg, at folk skal utfolde seg, at alle som jobber på Munken skal ha innflytelse på Munken. Dette er essensen av peruansk matlaging, og dette er det som gjør at hjertet i Munken sitt kjøkken gjenspeiler det mest spennende kjøkkenet i verden.

Peruansk mat er ikke bare mat fra ett land – det er mat fra en hel verden! Peru har den største biodiversiteten i verden. Andes-fjelltopper på over 6000moh, amazonasjungel på under havnivået og alt imellom. Saltørkener, sandørkener, isbreer, sletter, innsjøer, tropiske områder med flere tusen meteres høydeforskjell, store elver og gressland, og et av de rikeste havfiskeriene i verden. Mangfoldet i råvarer som kommer av dette utgjør kanskje verdens største gastronomiske verktøyskasse.

Samtidig kommer håndverkerne fra hele kloden. Det er over 90 anerkjente etniske grupper som har røtter tilbake til før kolonialiseringen. Pizarro sine invaderende menn ødela mye, men gastronomisk sett ble det tilført mye positivt også. Store grupper med afrikanere, kinesere og japanere har også bidratt til å berike matkulturen. Peru er en smeltedigel, og kjøkkenet i Peru er kanskje det frieste i verden som følge.

Så hva er den autentiske peruanske maten? Det er et spørsmål vi ofte blir stilt. Det er et vidt filosofisk spørsmål, og svaret vi gir er likeens: autentisk peruansk mat er å være åpen for alt! Ceviche er den mest kjente retten – og friske, sterke smaker er viktig, men peruansk mat handler om noe mer. Det handler om ulike folk som lager mat i ulike områder og produserer nye ting – hver dag. Alt som kan lages må lages. Så, som et stadig ekspanderende rhizom er kanskje Peru sitt kjøkken best oppsummert som – en potet.

Men, når kjøkkenet omfatter hele verden, hva er da igjen som det peruanske? Vi er ikke lenger peruansk… eller kanskje vi er alle peruanere..?

Vi kaller oss i alle fall ikke lenger for en peruansk restaurant. Vi er bare Munken.